eid mubarak!

|

This is my first time having Eid Celebration in England. I have a lot of stories to share with u and I don’t know why, I feel like having Eid here give me a lot of happiness, even though it is very sad celebrating this day without my very big family.

 Northumbria University Islamic Society in collaboration with Newcastle University Islamic Society and local muslim community rented the Eldon Square Leisure Centre, which is a very big basketball court. I came to the hall quite late I think, but when I was arrived, there were only about three rows of jamaah. I felt very weird, and I was wondering why they should rent such a big hall like this if the jamaah is not so many.

 After a few minutes, I figured out that I was wrong. The hall was full with people, and the most interesting part was most of the jamaah wearing their tradition attire, and I was mesmerized with this kind of situation and environment. May Allah’s bless be upon us.

 Allahuakbar allahuakbar allahuakbar lailahaillallahuwallahuakbar. Allahuakbar walillahilhamd. Allah is The Greatest. Allah is the Greatest. Allah is the Greatest. There is no God but Him and He is The Greatest. Allah is the Greatest and all of Praise is upon Him.

 Takbir is being shouted, but the recitation of the Takbir was very different like we have in Malaysia. I looked around and I just realized that all of us are different. I mean the skin colour, races and all of us have different aim to be here. But the most wonderful thing is, today we were here to celebrate our succeed fighting against nafsulmutmainnah, our bad desire and try our best to rise up our good deeds. 

Goodbye Ramadhan, the month of al-Qur’an, the month of mercy, the month of forgiveness and the month of Rewards. I will be missing you for another year and may Allah let me meet you again next year.

 

9 comments:

melayu d' uk said...

your blog is boring lah..
nampak mcm ko ni idop sesorang je kat sane..
come on lah pg kandang lembu try la bunyi macam lembu bukannye ko yang suroh lembu ramai-ramai tu buat bunyi kau.

pensel tajam said...

thanx anyway dude.takkan masuk kandang lembu aku jadi lembu masuk kandang kambing aku jadi kambing masuk reban ayam aku jadi ayam masuk kandang babi aku jadi babi? kau pun xnak kan?even it's boring, kau bace gak ape?=)

ko tau sape yg tulis ni. said...

yo.aku ckp try buat bunyi bkn jadi.kalo dah kulit mlayu x kn boleh tuka jd puteh kan? ko x paham ape aku nk ckp.bende simple pn x leh paham.aku bace ni pn ade membe aku ckp ade bdk malay kt sini buat blog.hambar gile

W M AKMAL said...

assalamualaikum.
selamat hari raya aidilfitri
maaf zahir batin
eh sori la td aku lalok sket..
wah dah maju ko nye blog..
siap maen lawan2 lg ngan brader kat atas ni.hehehe
ok slamat ari raye
weh letak la gamba ko beari raye kat sane.nk tgok gak camne raye kat uk.hahaha

pensel tajam said...

brader kat atas ni gerek lah.anyway selamat hari raya maaf zahir batin if anything that i've wrote in this blog cannot fulfill everyone desire. i'm a "not so stupid" and "not so perfect guy". all of reader comment is welcomed eventhough it will be a very hard critisme.Thanx for your support "ko tau sape yg tulis ni". aku xtau, tuhan aku tau.so, who cares?no one cares dude

tajamkannuraniku said...

Salam eidul fitri..segala puji2an hanya layak untuk nya yang maha mulia arkarrim..sebulan kita melalui tarbiyah yang sangat sistemaetik..mg kita kembali kepada diri kita yang sebenar..kembali epada fitrah kita sebagai hambanya yang taat dan soleh..apapun..dimana pun kita berada..dikandang lembu, kambing, rusa..hindzir..didalm kelompok Melaya, Cina, India..orang kulit putih, kulit hitam legam..kita kena kembali kepada fitrah kita dan berpegang dgn nya..kerana mission yang kita pegang dan yakini membimbing dan mengingatkan kita setiap masa dan ketika dlm keadaan apa jua kita mesti sesuaikan diri dengan Islam bukan sesuaikan Islam dengan kehendak kita..bila kita sanggup tukar peganagan Iman dan islam kita untuk disesuaikan dengan keadaan diri dan persekitaran musnah dan porakperandalah kita kerana Islam dam Iman itulah segala2nya buat kita..bayangkan kehidupan dan perjuangan yang dirasai dan dilalui oleh Rasulullah..dikelilingi dengan budaya dato moyang deangan segala kezaliman dan kemungkaran..arak, judi,riba'..sebut saja maksiat apa yang tidak ada tika itu..tapi dengan kasihsayang Allah bimbingan dan kekuatan serta kesabaran yang Allah kurniakan pada Rasulullah dan para shabat tika itu mereka akhirnya berjaya letakkan Islam ditempatnya dan Islam lah yang memimpin dan mentadbir ketika itu..hingga kita pun berpeluang menikmati Iman dan Islam hingga kini..marilah sempena eudil fitri ini kita berpakat dan berusha untuk tegakkan Iman dan Islam dalam diri dan masyarakat walau dimana kita berada..Allah tak tanya kita berjaya atau tidak tapi yang pasti Dia akan bertanya kita dah jalankan tanggungjawab ke belum..salam kebahagiaan dan perdamaian untuk semua

tajamkannuraniku said...

salam syawal..jngan lupa jengok2 le blog acu..cahya165..ada gambar kat situ..

pensel tajam said...

aku masih setia menunggu feedback melayu d'uk and ko tau sape yang tulis ni..di mana agaknya dia..

cahya said...

ko boleh pulak nk perang ngn bdk melayu d' uk tu..
ntah pape..
aku rase ko xyah lyn je r die..

Post a Comment