Mahatma Gandhi Malaysia

|
Mohandas Karamchand Gandhi diberi gelaran "Mahatma" yang bererti great soul atas usahanya mencapai kebebasan dan kemerdekaan untuk India.

Antara usaha2 beliau adalah menentang keras cukai tanah yg tinggi, diskriminasi, menentang poverty, memperjuangkan hak2 wanita, meninggikan hak2 mengamalkan agama dan etnik, menentang imuniti pemimpin dan yg paling tak boleh dilupakan bukan sahaja warga India, malah seluruh dunia adalah kejayaan beliau mencapai Swaraj untuk India - memerdekaan India dari dominasi penjajah British.

Gandhi jugak sangat popular dengan quote2 atau slogan2 yang terpacul sendiri daripada mulut beliau. Tapi yang paling famous adalah DO OR DIE.

Aku termenung terkesima Allah ciptakan manusia sehebat ini memperjuangkan negaranya. Again, bukan bangsanya. Nasionalisme dan Patriotisme adalah 2 perkara yang sgt berbeza.

Tamat riwayat Gandhi apabila beliau dibunuh pada 30 January 1948.
Setelah 61 tahun kematiannya, dunia dikurniakan Gandhi yang baru.


KAH KAH KAH...ada hati mahu jadi MAHATMA GANDHI tuh.
KAH KAH KAH..xpa la ni org bagi la penghormatan takut nanti kempunan.
KAH KAH KAH..(langsung tidak meniru gaya penulisan TUKAR TIUB)
tapi gambar adalah sumber PAS cawangan Bukit Sentosa.

2 comments:

tajamkannuraniku said...

salam..
woi nak pekse wat cre nak pekse..
yang pnting..aku nak ckap mahamat gandi yg bru sebjik mke ko dah..
mase ko gmok r..bek ko dlete dr blok ko..hua3...
god luck pekse..
go.go.go!!
fight3..!!
win3>>
stria 165 jgn luper..
-maya-

triple7 said...

hensem gak mahatma yang tn vote ni ek..
kekekehhh...

Post a Comment